Akik hisznek az odafigyelés és a precíz, lelkiismeretes munka teremtőerejében, csodálatos élmény a borkészítés teljes évet felölelő folyamata, amely a szőlőgondozástól a kész bor megízleléséig rengeteg munkafázisból áll. Borkészítés iránt érdeklődő vendégeink akár a metszéstől a palackozásig terjedő összes tevékenységben, akár csak a szőlőtermesztés, borkészítés egy-két fázisában vesznek részt, mindenképpen részévé válnak a nedű megalkotásának. Hiszünk benne, hogy a természetet tisztelő, azzal együttműködő teremtő munka nem csak a borainkat teszi nemesebbé, hanem a szőlőt művelő embert is. Mi magunk is tanulói vagyunk ennek a művészetnek, de egyre nagyobb odaadással vetjük bele magunkat évről évre, és ez az eredményen is meglátszik… Sőt: érződik.
A szőlőgondozás egyes szakaszaira vendégeinknek külön programokat is szervezünk:
Metszés: jellemzően a hideg téli napokon történik egy hozzáértő szőlész irányításával. A munka végeztével a felfűtött pincében a dolgos kezeknek meleg ételt szolgálunk fel egy-egy pohár finom borral.
Zöldmunkák: Egy nyári hétvége ideális arra, hogy az éppen aktuális szőlőgondozó tevékenységeket elvégezzük a minél jobb termés érdekében. Így többek között csonkázunk, hajtást válogatunk, igazítunk, kötözünk, visszavágjuk a hónaljhajtásokat, lelevelezzük a fürtzónát, valamint bekurtítjuk a termőhajtást. A munka végeztével bográcsozunk egyet a szőlőhegyen, illetve fröccsözünk a pince melletti “stégen”, a kilátásban gyönyörködve.
Szüret: A különböző szőlőfajták éréséből adódóan több alkalommal is szervezünk szüreti programot. Nálunk, falun a szüret egyszerre munka és ünnep: amilyen nehéz, olyan szórakoztató. Felnőttek, gyerekek, idősebbek is előszeretettel vesznek részt a munkában, a legelszántabbak bekapcsolódhatnak a bogyózásba, préselésbe, ami gyakran hajnalig tart…
Természetesen a leszüretelt szőlő további sorsáról értesítjük a szüreti programokban résztvevőket, hogy kedvük szerint a borkészítés következő lépéseiben is részt vehessenek.
Bormustra: Olyan ez, mint az első bál: táncba visszük a friss, fiatal borokat. Nézegetjük, ízleljük, és persze bíráljuk őket, áradozunk rólunk, valamint megbeszéljük az esetleges hibákat.