Azoknak, akiket mindig is érdekelt, miféle csodadolgokat lehet a kertben termelt növényekből varázsolni, a Malomporta kézműves programjaival belekóstolhatnak mindezekbe:
A magtól a kenyérig
Gabonaőrlés kézi malommal, dagasztás, kelesztés, kenyérsütés a tűz melegével kemencében…
Langallósütés
Kemencében, hagyományos recept alapján, egyéni feltétekkel gazdagítva.
Aszalványok készítése
Paradicsomaszalás, gyümölcsök aszalása, almaszirom-készítés, gombaszárítás
Fűszer- és gyógynövények gyűjtése
Termelt növények szedése vagy a vadon termők begyűjtése, szárítása: zsálya, kakukkfű, citromfű, tárkony, lestyán, sáfrányos szeklice, borsmenta, bodza, levendula, körömvirág
Fűszer- és gyógynövények feldolgozása
Pestók, chutney-k készítése, valamint házi szappanok, kencék előállítása
Levendulavilág
A levendula széleskörű feldolgozása: lepárlás során olaj készítése, a visszamaradt vízből babavíz, vasalófolyadék-készítés, dekorációnak : koszorúk, csokrok, illatpárnák, szörpkészítés, szappanfőzés
Terménymandalák készítése
Szüreti felvonulásra mi immár hagyományosan, a portánk előtti patakparton terménymandalát készítünk lelkes segítőink bevonásával.
Tök- és szalmabábuk készítése
A szüreti felvonulás és a Bozsoki Kalapos Napok alkalmával a falu apraja-nagyja a vidéki élet és a szőlősgazdák mindennapjait kifigurázó bábokon dolgozik. Ebben a szórakozató tevékenységben mi is minden évben lelkesen részt veszünk, és erre a kalandra hívjuk vendégeinket is.
Lekvárfőzés
az idénynek megfelelő gyümölcsökből
Szörpkészítés
málna, szeder, citromfű, levendula, bodza, menta, hársvirág, akácvirág felhasználásával
Zakuszkakészítés
Odakinn, üstben főzve, hagyományos recept alapján